Monday, July 2, 2012

hospital (kerajaan vs swasta)

Assalamualaikum w.b.t..

Hari ini entri tanpa gambar. silalah baca karangan aku ni kalau rajin, kalau x rajin scrol ke bawah laju lajuuu

Ok, macamana aku harus mula nih, hoho. tengok tajuk balik. baiklah, sekarang mula.
Pada bulan mac yang lalu, aku telah pun melalui prosedur mencuci rahim, kerana kandungan aku tiada progress/tiada perkembangan, tiada denyutan jantung dan tiada janin mengambil alih kantung yg serupa sebiji kacang. aku dan doktor tidak mengklasifikasikan keadaan aku sebagai keguguran/miscarriage. sebab, aku tidak mengalami pendarahan yang berketul2/heavy bleeding. setelah dimasukkan ubat seperti induce barulah aku rasa perut memulas mulas dan akhirnya jatuh jugak kantung tersebut. doctor kata itu delayed miscarriage. dan aku menjalani prosedur mencuci rahim di hospital besar Tawau (kerajaan lah kan). aku dimasukkan ke wad sehari sebelum prosedur. masa tu aku rasa pelik, orang sihat walafiat, bleeding pun sikit2 n fizikal sangatlah cergas, tapi terpaks tidur di wad. malam tu mula berpuasa, doktor pesan, no fluid! baiklahhh. malam tu jgk sampel darah aku diperlukan, kau tahu berapa kali aku dicucuk? 8kali nyahh, kau ada? lepas kena cucuk tu barulah aku rasa lemah. habis biru2 seluruh tangan aku, nasib baiklah suami balik balik suruh sabar. keesokan harinya, sampel darah aku semalam lab reject, kena ambil darah baru. okfineeee doktor, silalah ambil. pagi tu aku dicucuk 3 kali baru dapat. sudah macam ayam aku rasa kena cucuk sana sini, tapi sabar ada orang yg lebih sakit. dari awal pagi aku pakai baju bedah, tunggu punya tunggu pukul 6ptg baru aku masuk bilik bedah. doktor menerangkan ttg bius separuh badan, dia cucuk jarum betul betul di tulang belakang aku, hidup hidup ok. lepas bbrp minit bius berkesan. tapi, aku sesak nafas macam bius tu naik atas. lalu aku pun disuntik ubat tidur. lepas tu sedar sedar sudah dalam wad semula. dan malam tu, kesan bius mula hilang. aku bagitau yee, sangatlah sakit tulang belakang aku macam dilenyek2. aku sampai berpeluh sejuk, mengerang, mengucap bagai. sudahlah aku sorang2, yalah duduk wad biasa mana boleh husband temankan. syukurlah esok pagi aku x bleding byk dan boleh discharge. tapi kesan bius sampai 2minggu tulang belakang aku sakit. it cost only rm1, aku kan kakitangan kerajaan of course lah free of charge!

Ok tamat cerita di hospital kerajaan. sekarang cerita di hospital swata pula, Rafflesia medical centre, Kota Kinabalu.

3minggu yg lalu aku menjalani prosedur pembedahan utk membuang cyst. aku menyerah diri di wad sejam sebelum prosedur, seawal jam 7pagi, prosedur jam8 pagi. sesampai d wad terus tukar baju bedah, nurse terus buat persiapan utk pembedahan. cepat betul diorang ni buat kerja. aku masuk bilik bedah pun x sempat tunggu suami yg sedang membayar deposit utk pembedahan. aku masuk bilik bedah, baring, terus diberikan ubat tidur. mungkin lepas aku tidur tu baru aku dibius dan perut pun dipotong. aku sedar sudah dalam wad semula, suami kata x sampai sejam pun doktor buat pembedahan. dan lepas sedar tu aku x rasa pun ada kesan bius, badan rasa normal. cuma belahan di perut rasa skit sikit dan saluran kencing yang disambung hos adalah sakit. sudah tu, kencing aku liking lagi, nurse kata hos yg doktor pasang tu kecil. lalu nurse2 yg rajin itu menukar hos kepada yg lebih besar. malangnya, masih jugak liking. dan mereka menukar lagi kepada hos yang lebih besar. masa tu kencing aku sudah bercampur darah. kesan jahitan pula kurang sakitnya, ubat tahan sakit dan antibiotik diberikan secara suntikan dan ianya sangat berkesan. keesokan harinya, hos saluran kencing dibuka dan aku kena mula berjalan sendiri ke toilet. pertama kali berjalan teras berat perut aku macam ada bertan2 batu, rupanya aku kembung. angin yang masuk semasa pembedahan belum keluar, dan nurse yang komited telah memberi aku milo, memeriksa perut aku. mereka adalah sangat baik dan yang paling penting suami aku boleh temankan aku. hihi. setelah 2malam di wad dan setelah beberapa kali doktor memeriksa, aku pun discharge. i tell you, less pain. antibiotik yang diberikan sgt berkesan. siap kasi ubat pelawas utk aku senang buang air. doktor yang bedah dan periksa aku pun adalah yang sama sejak aku mula review d sini lagi. tapi, sudah namanya swasta, of course lah everything kena charge. layanan baik nurse2 yg komited dan rajin pun bayar tau! and it cost rm4575. jahitan sangat cantik, just one thin line ok?

Begitulah ceritanya. aku bukan kata buat rawatan di hospital kerajaan x bagus dan swasta bagus. cuma kena faham lah, hospital kerajaan pelanggannya sangat ramai and dont expect to get 1st class layanan, lagipun its free kan? hospital kerajaan bagus tahu, ada tabung darah, ada segala galanya keperluan yang lengkap. hospital swasta klu sudah kes kronik pun kdg2 hantar ke hospital kerajaan jgk. tapi kdg2 kita kena fikir jgk utk keselesaan diri sendiri, kalau swasta layanan memang bagus. service memang wonderful lah, mereka sangat berusaha mengurangkan rasa sakit yg kita tanggung. tapi kenalah belanja lebih sikit utk semua itu. pilihan di tangan anda dan saya jugak! 

Dengar cerita bayaran wad kelas pertama di hospital kerajaan rm70 per night sekarang, betul kah?? kalau betul, whatttttt the??? swasta rm 80 per night tau.

1 comment:

Hana said...

Salam. Alhamdulillah sy tbaca post kamu ni, sy sedang tcari sumber pasal bedah fibroid or cyst di raflessia, kbetulan kamu tulis pasal ni pula. Kurang sikit risau sy. Sy actually tgh bfikir mana yg lebih baik, consult n bedah di hwkks (pasti ramai org, long waiting list) ataupun di raflessia so lepas baca post kmu ni boleh lah sy decide. Thanks