Wednesday, July 24, 2013

Pengalaman Bersalin Altaf Haziq bin Abdullah

Gambar beberapa jam selepas dilahirkan :)

Tiba tiba terasa ingin berkongsi pengalaman bersalin sendiri. dulu sebelum bersalin saya asyik baca pengalaman bersalin orang, kali ni tulis pengalaman sendiri. hehe berikut ialah kronologinya yang x seberapa panjang pun;

16 Jun 2013
Awal pagi saya perasan ada cecair keluar dalam kuantiti yang sedikit tapi saya sangat yakin itu bukanlah air kencing. saya pun sambung tidur kerana tidur yang kurang lena akibat sakit perut seperti memulas2 (sebenarnya mild contraction yang tidak disedari). bangun dari tidur terus ke toilet, ternampak blood show bersama sedikit lendir. hati jadi x keruan kerana tanda yang ditunggu2 telah tiba. tapi saya tenangkan diri dulu sbb selalunya tanda darah mengambil masa yang lama untuk proses kelahiran sebenar. saya pun baring sebelum bersarapan, masa ini saya mula perasan sakit perut yang saya alami sejak semalam adalah konsisten iaitu setiap 10 minit, dan tidak lama kemudian menjadi setiap 8 minit. lalu saya beritahu suami dan terus bergerak ke klinik. sampai d klinik, bidan yang bertugas cek jalan, baru 2cm. katanya lambat lagi ni, selalunya anak pertama mengambil masa sejam setiap 1cm. lalu kami pun bercadang untuk balik, sebelum tu singgah sarapan dulu.

Petang, kontraksi semakin kerap tetapi tidak konsisten, kadang 8 minit, 7 minit adakalanya 5 minit. suami bercadang untuk tidur di wad saja malam ini sebagai langkah berjaga jaga. lalu kami pun menyerah diri di klinik. sampai klinik, bidan cek jalan masih juga 2cm, tapi saya dan suami tetap mahu tidur di wad. oleh kerana hospital swasta, privacy tidak terganggu. dan malam itu kontraksi semakin kuat, tidur pun x lena hinggalah esoknya. awal pagi nurse datang cek bukaan masih juga 2cm, hampaaa... 8.30 am doktor datang cek dan membuat keputusan untuk di induce. lalu saya menelan setengah biji pil itu pada pukul 9 pagi. nurse pesan jangan baring, banyakkan berjalan. lalu saya pun berjalan, kontraksi semakin mengganas. saya berjalan sambil menahan sakit kontraksi. pukul 11 am, saya sudah x larat berjalan lalu berbaring sajalah. masa ini sakit semakin menggila hingga saya tidak mahu menerima pelawat kecuali suami yang sentiasa di sisi. 11.40 nurse cek jalan, 6cm! nurse terus arahkan saya masuk labour room. dalam labour room nurse suruh mengiring, masa ni sakitnya Allah saja yang tahu. pukul 12 tepat, nurse cek jalan tapi x inform berapa bukaan, nurse suruh try teran tapi kepala baby belum kelihatan dan nurse suruh mengiring semula. suami berusaha menenangkan, kesakitannya seperti ditetak tulang pinggul, Subhannallah... masa ini x henti2 baca zikir dan doa nabi Yunus. 1230, saya sudah rasa x tahan dan seperti mahu meneran, saya bagitahu nurse yang saya rasa mahu terberak. nurse terus panggil doktor dan seketika kemudian doktor sampai. bermulalah proses teran meneran. oleh kerana kedudukan kepala baby terlalu ke saluran usus besar, doktor terpaksa mencapainya menggunakan vakum. bila kepala baby sudah terasa di pintu keluarnya, dengan 3 kali teran keluarlah zuriat sulung saya dan suami pada pukul 12 39. Allahuakbar! itulah ungkapan pertama sebaik baby diletakkan di atas dada. segala galanya sangat pantas, proses jahit menjahit pun x sampai 10 minit. pukul 1 pm saya sudah keluar dari labour room...

Syukur alhamdulillah atas nikmat melahirkan anak. sungguh indah perasaan menjadi seorang ibu..

5 comments:

aNEe FHad said...

assalamualaikum ibu altaf. salam perkenalan. syukurlah selamat suda bersalin. jadi bapak suda si adul. beza beberapa hari ja anak kita nie. best kan jadi ibu? (:

Adila Hassan said...

Hi Altaf :) Assalamualaikum...
Birthday kita samalah :)

butikbengkungmoden said...

Salam perkenalan..thnks sdi berkgsi pengalaman puan dgn pembaca

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

شركة المثالية said...


شركة تنظيف كنب بالجبيل
شركة تنظيف مجالس بالجبيل
شركة تنظيف بالجبيل
شركة تنظيف خزانات بالجبيل